Långivere

lan lag ranta

En liten guide til å komme deg gjennom jungelen av lån!

Lån uten sikkerhet, boliglån, SMS-lån, forbrukslån, billån og kredittkort er bare noen av de ulike typer lån man treffer på når man surfer på internettet i dag. Det kan nok oppleves noe forvirrende for kundene, og det er ikke alltid like enkelt å skjønne forskjellen på et kredittkort og et forbrukslån.

Det finnes ingen overordnede regler for hva termen ”lån uten sikkerhet” egentlig betyr ettersom dette avhenger fra bank til bank. Men noen retningslinjer finnes selvfølgelig. Et lån uten sikkerhet er et lån hvor det ikke tas pant i noen av eiendelene dine. Ved for eksempel et boliglån, vil banken ha en form for sikkerhet i huset. Hvis du ikke nedbetaler dette lånet, risikerer man at det blir tvangssolgt slik at banken får pengene sine tilbake. Men med et lån uten sikkerhet har ikke banken noen pant-sikkerhet og tar derfor en høyere risiko overfor kunden, akkurat derfor vil dette lånet være dyrere enn andre lån. I et slikt type lån vil din betalingshistorie ofte veie tyngre enn din fremtidige betalingsevne, men dette varierer fra bank til bank.

Forbrukslån, kredittkort og refinansiering

Å låne penger er i dag enklere enn noen gang! De fleste lån kan søkes om via et elektronisk søknadsskjema, og man får ofte svar fra banken på dagen. Et kredittkort kan være en god løsning for deg som trenger å spe på litt ekstra noen måneder, eller som ønsker alle fordelene som kommer når man for eksempel kjøper reiser med et kredittkort. Et forbrukslån er for deg som trenger en litt større sum. Som oftest tilbyr bankene sine kunder et forbrukslån på mellom 5000 til 300 000 kroner, noen tilbyr mer, andre mindre. Disse pengene er, som navnet tilsier, til forbruk. De kan brukes til det du måtte ønske, men ikke glem at de skal betales tilbake. Rentene på slike lån er ofte svært høye, så det er en dårlig idé å ta opp forbrukslån hvis du egentlig ikke har råd til det. Med refinansiering samler du alle smålån og kredittkortgjeld til ett lån. Ypperlig for deg som ønsker å få bedre oversikt over økonomien og som ønsker minst mulig regninger å forholde seg til. Før du søker om å låne penger, kan det være lurt å sette seg ned og se hva de ulike aktørene har å tilby. Det lønner seg også å kjenne dine egne betalingsevner før du søker, så slipper du økonomiske overraskelser underveis!

Ulike typer lån og hva de kan brukes til

I dag finnes det mange forskjellige typer lån som bankene tilbyr kundene sine. Før i tiden måtte man gå i banken personlig hvis man ville låne penger, men i dagens internettkultur tilbyr de fleste banker muligheten til å søke om lån på nett til sine kunder.

Det vil si at du kan fylle ut en elektronisk lånesøknad, og deretter få svar relativt kjapt. Det kommer dog an på hvilket lån du søker om. Et boliglån for eksempel, som vanligvis er på minst én million kroner, kan man ofte søke om på nett, men det anbefales at man har et møte med en rådgiver i banken før man søker.

Det finnes også elektroniske søknader for billån, båtlån og forbrukslån. Sistnevnte er et type lån hvor banken ikke har noen form for sikkerhet når de låner ut penger, noe som de har i for eksempel boligen, bilen eller båten i slike spesifikke lån. Dette betyr at et forbrukslån, et lån man kan bruke på absolutt det man ønsker, vil ha en høyere rente og mest sannsynlig flere gebyrer enn andre lån.

Slik låner du enkelt penger når du trenger dem!

Så, hvis du ønsker å reise på sommerferie, pusse opp kjøkkenet eller trenger nytt skiutstyr til påsken, er et forbrukslån, eller lån uten sikkerhet som det også kalles, perfekt for deg. Det anbefales dog at man ikke låner mer penger enn det man faktisk trenger, og ikke minst, kan betale tilbake.

Hvis du ikke har råd til å ta opp et forbrukslån, vil dette ganske raskt bli en svært dyr affære. Hvis du har opparbeidet deg mange smålån, for eksempel gjennom kredittkortgjeld, forbrukslån og andre typer lån, kan refinansiering absolutt være et alternativ for deg. Refinansiering betyr at du refinansierer eller samler de gamle lånene dine til ett nytt lån hos en annen bank. På denne måten får du én faktura å forholde deg til månedlig, og banken tar seg av resten. Her kan det være en del penger å spare i gebyrer og avgifter, så det kan lønne seg å sjekke ut dine muligheter for refinansiering hvis du ønsker å få bedre kontroll og oversikt over økonomien.

I dag kan man enkelt fylle ut en elektronisk lånesøknad og få svar fra banken på dagen. Hvis alle dine papirer er i orden, kan du ha pengene på konto dagen etter. Kjapt og enkelt!