Hvordan finner du billigste boliglån med lav rente?
Boliglån er ganske attraktive for banker. Du kan regne med at de kommer til å konkurrere om å gi deg den laveste renten og de billigste betingelsene, i alle fall om din private økonomi er i solid stand. Også når det kommer til boliglån er det nemlig slik at den som ligger best an økonomisk, også er den kunden som innebærer den minste risken for ekstra arbeid, og flere omkostninger for utlåneren.
Nesten uavhengig av hvor god privat økonomi du har, er det mulig å få bankene til å konkurrere om hvilke betingelser du kan få for boliglånet. De har nemlig en viss sikkerhet i det nye huset som du ønsker å kjøpe.
Størrelsen på egenkapitalandelen er avgjørende for kostnadene med boliglånet
En viktig faktor for hvor gode betingelser du får på et boliglån, er størrelsen på egenkapitalandelen. En egenkapitalandel er penger som du har spart opp i forveien, før du legger ut på huskjøpet. Kravet for størrelsen på egenandelen kan variere, men om du kan dekke rundt 15 % av kjøpesummen, kan du sikre deg et boliglån med en meget lav rente.
Ekstra sikkerhet gir også lavere renter
Om du kan stille med ekstra sikkerhet, som et annet hus, eller annet av verdi, kan du få de samme betingelsene på hele lånet, som om du dekket noe av kjøpet med egenkapital. Dette er gjerne en mulighet som byr seg for den som er eldre og etablert, men det er vanskeligere å stille opp med sikkerhet om du kjøper for første gang.
Boliglån er oftest delt opp i tre deler
Det kan være vanskelig å oppnå en oversikt over hvilke krav som stilles, hvilke banker som har det beste tilbudet, og hvordan du skal gå frem.Først og fremst er det greit å vite at et boliglån som oftest er delt opp i tre deler: egenkapital, grunnlån og topplån.
I Norge er egenkapitalkravet på 15 prosent, men hvis du ikke kan stille med denne summen, er det mulig å få foreldre eller noen andre til å stille som medlåntagere eller kausjonister. Grunnlånet, eller hovedlånet, er normalt sett på 70-80 prosent, og dette lånet har boligen som sikkerhet, og dermed ikke så høy rente. Den resterende delen, topplånet, har ingen sikkerhet og har derfor høyere rente. Det er denne delen av lånet du vanligvis nedbetaler først.
Slik finner du de beste forholdene
Når du tar opp lån kan du vanligvis velge mellom flytende eller fast rente både på topplånet og grunnlånet. Ønsker du trygghet, velger du fast rente, og flytende velger du hvis du ønsker fleksibilitet. Med fast rente er rentebeløpet fastsatt uavhengig av hva som skjer på markedet. De fleste bankene i Norge i dag tilbyr lån til fastighet, men for å finne det lånet med den mest gunstige renten, er det lurt å sammenligne den effektive renten, det vil si den renten du faktisk betaler inkludert gebyrer som sikkerhets- eller etableringsgebyr, hos aktørene.
Ved å kontakte flere banker og la dem vite at de er en av flere aktører du vurderer å ta opp boliglån hos, er det mulig å forhandle fram nye avtaler.
Sammenlikn rentebetingelsene med Boliglånskalkulatoren
Med vår Boliglånskalkulator kan du sammenlikne hvilke grunnleggende betingelser de forskjellige bankene og låneinstitusjonene kan tilby deg på ditt boliglån. Verdiene som vises er eksempler basert på gjennomsnittstallene av alle lån i samme klasse, som låne-institusjonen har gitt, men de gir deg en relativt god oversikt over hvilke betingelser som du har i vente, og over hvem som har de beste betingelsene.
Verdt å vite om boliglån!
Det kan oppleves svært forvirrende å skulle manøvrere seg fram i alt man burde kjenne til når man skal ta opp boliglån. Hva rentesats, beløp, nedbetalingstid og gebyrer angår, så er dette noe som varierer fra bank til bank. Men det finnes selvfølgelig noen generelle faktorer man må ta stilling til når man ønsker å komme på boligmarkedet og derfor må søke om boliglån. Først og fremst må du kunne stille med en egenkapital på 15 prosent. Denne kan komme i form av for eksempel penger fra BSU-konto, forskudd på arv, sikkerhet i egen (hvis du allerede er huseier) eller i foreldres bolig. Når du har egenkapitalen er du en god kandidat for et boliglån hos banken. Mange foretrekker å søke om boliglån i banken man allerede er og har vært kunde hos i mange år. Kanskje har du allerede et annet lån der? Da kan du nemlig få en bedre avtale om boliglån her enn i andre banker. Samtidig lønner det seg nok å sammenligne lånebetingelsene i flere banker for å finne et boliglån som passer din økonomiske situasjon best. Det er viktig at du vurderer din egen betalingsevne i forkant slik at du ikke ender opp med å låne mer penger enn det du har mulighet til å betale tilbake.
Finn det beste boliglånet for akkurat deg!
Dette må du vite om boliglån!
Hvis du er på jakt etter din første bolig, så er du nok ikke alene. Flere og flere unge mennesker velger å kjøpe seg en leilighet i stedet for å leie. På denne måten investerer man pengene i selve boligen og ender derfor ikke opp med å kaste pengene ut vinduet. De færreste har råd til å kjøpe sin første bolig uten et boliglån fra en bank. Som regel må man stille med 15 prosent egenkapital for at banken skal innvilge søknaden din, men denne egenkapitalen kan også komme i form av sikkerhet i egen eller foreldres bolig. Jo høyere sikkerhet, desto større sjanse for å få en gunstig rentesats hos bankene.
Et boliglån er vanligvis noe man nedbetaler over minst 30 år, og på grunn av sikkerheten banken får i form av pant i huset, vil denne typen lån være mye billigere enn for eksempel et forbrukslån. Det er svært viktig at du vurderer betalingsevnen din godt før du søker om beløp. Her burde du legge vekt på langsiktige stabile inntekter som gir deg muligheten til å nedbetale gjelden din over lengre tid. I den banken hvor du har et aktivt kundeforhold, og for eksempel flere lån, vil du nok få det beste tilbudet.
Hvordan finner jeg den mest gunstige renten på boliglån?
Det finnes ingen fastsatt nominell eller effektiv rente på boliglån, så disse varierer fra bank til bank. Dagens nominelle boliglånsrente ligger for eksempel på mellom 2,69 til 4,55 prosent, men dette er stadig i endring og avhenger av utviklingen på finansmarkedet. Når du skal sammenligne banker for å finne den banken som har den mest gunstige renten, så er det den effektive renten du må sammenligne. Det er denne rentesatsen du faktisk betaler ettersom alle gebyrer er inkludert. Det finnes ingen regel for hva gebyrene ligger på prismessig, så disse vil være individuelle for hver enkelt bank.
Renten banken tilbyr deg vil også være basert på faktorer du har oppgitt i søknaden, altså lånebeløp og nedbetalingstid, samt andel av egenkapital og andre aspekter ved din personlige økonomi. Du kan enkelt regne deg fram til sånn omtrentlig månedlig terminbeløp ved å ta i bruk en lånekalkulator på bankens hjemmeside, men husk at renten alltid settes individuelt på bakgrunn av søknaden din. Takket være internett vil du i dag kunne søke elektronisk om boliglån hos mange banker, men det anbefales å snakke med en rådgiver først.
Den nominelle renten på boliglån er stadig i endring, men per i dag ligger den på mellom 2,69 og 4,55 prosent. Det er dog ikke den nominelle, men den effektive renten som er viktigst. Dette er nemlig den rentesatsen som inkluderer andre gebyrer og omkostninger som du må betale, for eksempel etableringsgebyr. Dette er priser som varierer fra bank til bank. Det finnes utallige finansielle aktører som du kan søke om boliglån hos, alt fra de større nasjonale bankene som SpareBank1 og Nordea, til mindre og mer lokale aktører i ditt nærområde. Heldigvis finnes det mange nettsider som sammenligner boliglån hos forskjellige banker slik at du enklere kan få en oversikt over hvem som tilbyr hva. Det lønner seg absolutt å være kontakt med flere banker samtidig. På denne måten vil de konkurrere om å få deg som kunde og kan derfor kunne gi deg en enda bedre avtale. Banken tar alltid pant i boligen din som sikkerhet hvis du ikke skulle betjene lånet ditt. Prisen for pantetableringen betaler du, og dette er vanligvis omtalt som et tinglysningsgebyr.