Fordelene ved å samle lån og dyre kreditter

Det finnes mange fordeler ved å samle lån og dyre kreditter på et sted. Mange vil i utgangspunktet være nølende til å gjøre slike ting, mest av alt fordi det er stress, men også fordi de ikke vet om fordelene, eller har oversikten over hva deres lån og kreditter koster dem.

Kredittkortgjeld er noe av det dyreste som finnes

Som en grunnleggende regel kan vi si at kredittkortgjeld er noe av det dyreste som finnes. Vi skal ikke skjære alle over en kamm, for det finnes også flere rimelige kort, som tilbyr brukerne en akseptabel rente, men mye av kredittkortgjelden er fryktelig dyr, om man sammenlikner med substituttene som finnes.
Problemet skjerper seg, om det er snakk om kredittkortgjeld hvor du ikke har betalt regningene i tide. Da får du en betalingsanmerkning, som gjør det vanskelig å få nye lån, før kredittkortgjelden er betalt. Samtidig økes renta på det restante beløpet til selskapets maksimum. Det er lurt å unngå denne situasjonen i forkant, og sikre seg alternativ finansiering av gjelden før man havner i personlig insolvens.

Små forbrukslån får en høy effektiv rente

Om du tar opp et lite forbrukslån vil du merke at du betaler en relativt høy effektiv rente. Den effektive renta settes sammen av faste gebyrer som termingebyr og etableringsgebyrer, samt den nominelle renta. Derfor er det dyrere å ha mange små forbrukslån, enn å ha et stort et. Det samme gjelder også for gjeld fra kredittkort. Om du har brukt flere forskjellige kredittkort og har små porsjoner med gjeld, så vil du alt etter hvilken avtale du ha inngått, ha en gitt sum i termingebyr på gjelden, i tillegg til at du gjerne betaler renteomkostninger, og avbetalingen på kredittbeløpet.

Refinansiering av gjeld kan lønne seg for mange

Rundt halvparten av dem som i dag har gjeld i Norge, kunne tjent på å forandre på betingelsene på de lånene som de har. Om man er i en vanskelig økonomisk situasjon kan det være lurt å se nærmere på muligheten refinansiering. Man kan slippe billigere unna, og man har muligheten for å spare noen tusenlapper i løpet av året, eller i beste fall, en tusenlapp i måneden.

Les mere og sammenlign refinansiering her >>

Når lønner det seg å samle lån?

Størrelsen på gjelden er avgjørende for om det lønner seg å samle lånene. Om du kun har litt kredittkortgjeld på noen tusen kroner, og vet at du i løpet av de neste månedene vil være i stand til å kvitte deg med denne gjelden, er det som regel ikke noen vits i å styre mer med den saken.
Om du derimot har gjeld på flere steder, og det er snakk om titalls tusen kroner, vil det være lurt å se nærmere på mulighetene dine for refinansiering. Spørsmålet må være om størrelsen på etableringskostnadene for det nye større lånet, samt gebyrene som følger med, er forsvarlige, med hensyn til størrelsen på de eksisterende termingebyrene, så vel som om den nominelle renten på det nye lånet, er merkbart lavere enn rentene på smålånene.
Ta deg derfor tiden til å sette opp en oversikt og et budsjett, som veier disse faktorene opp mot hverandre. Som regel vil noen timers arbeid på en slik sak, kunne spare deg en god del utgifter.