Trenger du penger, men får ikke lån? Her er 7 tips til deg

Det kan være flere årsaker til at du ikke får lån. Det er ikke bare inkassosaker og betalingsanmerkninger som påvirker om du får innvilget lån eller ikke. Det kan være at inntekt er for lav, eller at du har for slite sikkerhet i bolig. Enkelte banker ser også på alderen din, og gir avslag på grunn av at du har for lite innteksthistorie.

Bankene har også blitt strengere de siste årene med å innvilge usikrede lån. Ifølge SSB er det mange i Norge som er tynget av for mye forbruksgjeld, noe som har ført til strengere krav til inntekter og gjeldsgrad.

Her skal vi se på hvilke årsaker som er vanlige når du ikke får lån, og tips til hvordan du kan få innvilget lånet du ønsker deg.

Får ikke forbrukslån – forklaring og tiltak

På forbrukslån er det kun inntekten din banken har som sikkerhet for at du tilbakebetaler lånet. Dette betyr at de stiller strenge krav til dokumenterbar inntekt over lengre tid. Som regel krever de at du har hatt fast inntekt i 3 år dersom du søker om et nytt forbrukslån.

I tillegg kan forbruksbanker sette sine egne aldersgrenser på forbrukslån. Selv om aldersgrensen er 18 år etter norsk lov, kan bankene stille krav om høyere alder på kundene sine. tross alt, en 18 åring vil sannsynligvis ikke ha hatt 3 år med gode inntekter i forveien.

Tips for å få innvilget forbrukslån

1: Søk med en medlåntaker: Dette kan våre et familiemedlem eller registrert samboer som kan være villige til å stå ansvarlig sammen med deg på lånet.

En medlåntaker med god inntekt kan øke sjansene dine for å få innvilget lån. Men husk at du personen som søker sammen med deg blir også ansvarlig for å tilbakebetale pengene. Derfor må du være sikker på at du tar opp et lån som du vet du greier å tilbakebetalte.

2: Gå gjennom gjelden din: Husk at all gjeld du har vil påvirke hvor mye lån du kan få, til og med ubrukte kredittkort du har i lommen.

Sørg for å inkludere gjeld du har fra før i søknaden for å få en komplett avtale for refinansiering av gjeld. Du kan fint søke om opplån i tillegg til den gjelden du har fra før. Dersom du har ubenyttede kredittkort, kan du eventuelt fjerne disse for å redusere din totale gjeld.

3: Søk til flere banker samtidig: Stort sett alle forbruksbanker har sine egne regler for å innvilge lån. Bruk en låneagent som sender søknaden din til flere banker samtidig.

På vår nettside finner du flere låneagenter på forbrukslån som samarbeider med flere forskjellige banker. Det er kostnadsfritt å bruke disse tjenestene, og du får kun svar fra de bankene som er villige til å hjelpe deg med å få et lån.

Slik får du lån med opplån på bolig

Det er mange som trenger penger med får ikke lån på grunn av at de har for mange forbrukslån. Har du mye usikret gjeld men eier bolig, anbefaler vi på det sterkeste å heller prøve å gjøre et opplån på boligen. Årsaken er at rentenivået er mye lavere, og det er mye mer sannsynlig at du får innvilget et lån dersom banken får sikkerhet i din eiendom.

Fordelene med å refinansiere lån sammen med boliglånet:

Tips til å få innvilget opplån på boligen

1: Ta en verdivurdering av eiendommen: De fleste banker kan stipulere en verdi på eiendommen din, men dette tar i hensyn til oppussing og oppgradering. Sørg for at du har en oppdatert verdivurdering fra megler eller takstmann.

I Norge kan du ikke gjøre et opplån som overstiger 85 % av boligens verdi. Derfor er det viktig for det å sørge for at du kan vise til at du har nok sikkerhet dersom du misligholder lånet.

2: Få en komplett oversikt over gjelden din: For å få innvilget et opplån på boligen må du skaffe deg en komplett oversikt over hvem du skylder penger.

Du kan bruke Gjeldsregisteret for å få oversikt over usikret gjeld og kreditter som står i ditt navn. Har du betalingsanmerkninger eller inkassosaker bør du ta kontakt med din(e) sakførere(e) for å få en oversikt over hvor mye penger du skylder.

4: Søk med en kausjonist: Banken er mer positiv å innvilge lån dersom dere er flere som står ansvarlig for tilbakebetaling.

Dersom du har lav inntekt eller for lite realkapital i boligen, kan det være vanskelig å få innvilget et lån. En kausjonist kan eventuelt stille sikkerhet i sin egen bolig slik at banken får mer sikkerhet for pengene sine.

3: Samle flere tilbud: Bruk tjenester som Lendo som samarbeider med flere banker som kan hjelpe deg ut av gjeldsfellen.

Lendo samarbeider med for eksempel Svea, Instabank og Resurs som er spesialister på refinansiering av boliglån med opplån for å tilbakebetaler andre kreditorer.

Refinansiering vs nytt lån

Mange får ikke lån fordi de søker om ett nytt lån for å dekke gjelden de har fra før. Resultatet blir at det nye lånet blir slått sammen med gjelden du har fra før, og dermed blir det vanskeligere å få innvilget lånet.

Når du søker er det viktig at du søker om «refinansiering», og ikke et nytt lån. Trenger du mer penger i tillegg til den gjelden du har fra før, legger du til et ekstra opplån.

Vi kan ta et eksempel på at du har 100.000 kroner i gjeld fra før, og trenger 50.000 kroner i ett opplån. Da søker du på 150.000 kroner totalt for å dekke eksisterende gjeld, og i tillegg lånet du trenger.

Da kan bankene være mer villig til å gi deg lånet dersom du får alt samlet hos dem, fremfor at du betaler renter og gebyrer til mange forskjellige banker.

Oppsummering

Ofte stilte spørsmål om å få innvilget lån

Jeg fikk ikke lån selv om jeg har god inntekt?

Hvis du har mange lån i dag fra før kan du få avslag selv om du har god inntekt. Du kan prøve å søke om refinansiering istedenfor for å samle dine lån og kreditter.

Hvordan kan jeg få lån dersom jeg har betalingsanmerkninger?

Den eneste måten du kan få lån er om du har sikkerhet i bolig, eller en kausjonist som er villig til å hjelpe deg med å stå ansvarlig for tilbakebetaling av lånet.

Jeg fikk avslag på forbrukslån, er det noe vits i å prøve på nytt?

I og med at det finnes mange forskjellige banker med forskjellige kriterier til inntekt, alder og eksisterende gjeld, kan det være en fordel å sende en søknad til flere banker.