Hvor mye kan jeg låne?

Du kan låne opptil 5 ganger inntekten din i Norge, men det er visse kriterier som må oppfylles på forbrukslån - Få alle detaljer her.

lavrente

Noen ganger er det vanskelig å avgjøre hvor mange penger du bør låne på forbrukslån. Det kan ofte være fristende å få ut så mye som det er mulig å få. Men istedenfor å spørre om hvor mye kan jeg låne, bør du heller se på hvor mye du har råd til å betale. Om det er fristende for deg å låne over evne, bør du ta noen steg tilbake, og sjekke hva lånet kommer til å koste deg. Hvor mye du kan bruke for å betale tilbake ved hver termin? Det gjelder spesielt om du ønsker å låne større beløp.

Det første som du kan gjøre for å sikre deg en solid oversikt. Sett opp et budsjett over din privatøkonomi for å kartlegge din eller familiens inntekter og pengebruk. Når du har oversikten, vet du også hva som er til overs. 

Neste steg er å bruke våre lånekalkulatorer for å regne frem hvilke faste utgifter et lån som du ser etter, kommer til å gi deg. Detter er meget enkelt, og det vil skaffe deg en generell oversikt over situasjonen. Når du har disse to tingene klart for deg, er tiden kommet for å søke.

Din evne til å betjene gjelden

Ønsker du et forbrukslån vil dette være avhengig av din evne til å betjene lånet, samt kredittvurderingen som banken foretar for å måle betalingsevnen din. Noen banker tilbyr forbrukslån på inntil 600 000 kr, andre på 100 000 kr. Hvor høyt beløp du får innvilget avhenger altså av din evne til å betjene gjelden.

Når du har funnet ut av dette, er neste steg å bruke våre lånekalkulatorer for å regne frem hvilke faste utgifter på lånet fremover. Detter er meget enkelt, og det vil skaffe deg en generell oversikt over situasjonen. Når du har disse to tingene klart for deg, er tiden kommet for å søke.

Men husk at en lånekalkulator gir deg kun en pekepinn på hvor mye lånet vil koste. Ut fra i din inntekt, alder og om du eier bolig eller ikke, er faktorer som bestemmer renten. Du kan få både høyere eller lavere rente enn det som fremstilles på en lånekalkulator, i og med at den går etter den generelle rentesatsen på markedet. 

Hva må jeg gjøre før jeg låner penger?

Ut fra din egen privatøkonomi vil du kunne anslå hvor mye du er i stand til å betale tilbake per termin. 

  1. Få oversikt over husstandens inntekter per måned
  2. Før opp alle faste utgifter du har
  3. Finn en oversikt over din totale samlede gjeld
  4. Sjekk en lånekalkulator for hvor mye et forbrukslån vil koste deg

Hvor mye har du igjen til mat, transport og alt annet du trenger i hverdagen? Dette er det vesentlige spørsmålet – Hvor mye du tåler å låne slik at det ikke går utover livskvaliteten for deg og familien din. 

Et forbrukslån kan være et enkelt virkemiddel å bruke når du trenger penger raskt, men utgiftene i ettertid må du sørge for at du er i stand til å betale. 

Det koster ingenting å prøve

Selv om du prøver hver enste lånekalkulator på markedet, vil disse aldri gi deg det nøyaktige beløpet du må betale for ditt lån. For å finne ut av nøyaktig hvor mye du kan låne i forhold til din inntekt lønner det seg å bruke en tjeneste hvor du kan søke om lån til flere banker. 

Det beste av alt er at det er helt gratis og uforpliktende å søke om et forbrukslån. Det er ikke slik at om du sender inn en søknad så plutselig dukker pengene opp på kontoen din – så enkelt er det ikke. 

Du må akseptere tilbudet du har fått ved å signere avtalen elektronisk på nettet. Først da er avtalen gyldig. 

Velg en fornuftig betalingstid

Summen du betaler per måned er avhengig av den effektive renten du får på lånet, og betalingstiden du får. På et nytt forbrukslån i Norge får du ikke mer enn 5 års nedbetaling. Er det derimot snakk om refinansiering av flere forskjellige lån du har, kan du få opptil 15 års nedbetaling. 

Men selv om du kan få opptil 15 års nedbetaling for å refinansiere lån, vil du virkelig sitte så lenge og betale på lånet? Vårt beste tips er at du beregner først hvor mye du kan betale per måned, og deretter velger du nedbetalingstiden du trenger ut i fra ønsket beløp. 

Vær litt streng med deg selv på akkurat dette punktet, og ikke lån «mer» bare fordi du kan forlenge lånet opptil 15 år. 

Ofte stilte spørsmål om lånebeløp

Hvor mye er det lov til å ta opp i forbrukslån?

Per dags dato er det mulig å låne opptil 600 000 kroner hos mange banker i Norge. Men det er derimot ikke sikkert at du får låne et slikt beløp, da inntekter og gjeld du har fra før vil påvirke din låneevne.

Hvor mye inntekt på jeg ha for å få et forbrukslån?

De fleste banker krever at du tjener minimum 120 000 kroner i året, men dette kommer an på dine faste månedlige utgifter. Om du leier bolig må du også føre opp alle faste kostnader forbundet med dette, og deretter blir livsgrunnlaget ditt beregnet. Hvor mye du sikker igjen med etter dette vil avgjøre hvor mye lån du kan få.

Hvilken bank er det enklest å låne mye penger fra?

I Norge er det strenger retningslinjer på forbrukslån som alle banker er nødt til å følge. Det er derfor ikke slik at det er enklere å søke om et stort lån hos den ene banken fremfor den andre. Alle følger de samme retningslinjene for å ta en kredittsjekk og se på totaløkonomien din om du har låneevne for beløpet du ønsker.

Hvem er det som bestemmer hvor mye jeg kan låne?

I Norge er det regjeringen for finanstilsynet som bestemmer retningslinjene for hvor mye du kan låne på forbrukslån. De setter også hvilke betingelser som gjelder i forhold til gjeldsgrad og inntektskrav.

Hvilke banker tilbyr høye forbrukslån?

Du kan finne mange banker i Norge som tilbyr forbrukslån opptil 600 000 kroner. Du kan begynne med å søke her om forbrukslån ut i fra ditt lånebehov.