Hvor mye kan jeg låne?

lan lag ranta

Noen ganger er det vanskelig å avgjøre hvor mange penger du bør låne. Det kan ofte være fristende å få ut så mye som det er mulig å få. Om denne følelsen har grepet deg, bør du ta noen steg tilbake, og sjekke hva lånet kommer til å koste deg, og hvor mye du kan unnvære for å betale tilbake ved hver termin. Det gjelder spesielt om du ønsker å låne større beløp.

Det første som du kan gjøre for å sikre deg en solid oversikt, er å sette opp et budsjett over din privatøkonomi, for å kartlegge din egen, eller familiens inntekter og pengebruk. Når du har oversikten, vet du også hva som er til overs, eller hva du må gi slipp på for å betale på et fremtidig lån.

Neste steg er å bruke vår lånekalkulator for å regne frem hvilke faste utgifter et lån som du ser etter, kommer til å gi deg. Detter er meget enkelt, og det vil skaffe deg en generell oversikt over situasjonen. Når du har disse to tingene klart for deg, er tiden kommet for å søke.

Din evne til å betjene gjelden

I tillegg stiller bankene også ulike krav overfor kundene sine. Hvis du for eksempel skal ta opp et huslån, er det en tommelfingerregel at man kan låne opptil tre ganger årsinntekten sin, i tillegg til at man må ha en egenkapital på 15 prosent av markedsverdien av boligen.

Ønsker du et forbrukslån vil dette være avhengig av din evne til å betjene lånet, samt kredittvurderingen som banken foretar for å måle betalingsevnen din. Noen banker tilbyr forbrukslån på inntil 400 000 kr, andre på 100 000 kr. Hvor høyt beløp du får innvilget avhenger altså av din evne til å betjene gjelden.

Hva må jeg gjøre før jeg låner?

Ut fra din egen privatøkonomi vil du kunne anslå hvor mye du er i stand til å betale tilbake per termin. På bakgrunn av dette kan du så ta i bruk en lånekalkulator for å beregne hvor mye du kan låne og hvor lang nedbetalingstid som er det mest gunstige for deg.

Før du bestemmer deg for en bank skal også du gjøre en sammenligning av de forskjellige aktørene på markedet. På denne måten finner du en bank som gir deg akkurat det beløpet du faktisk er i stand til å låne økonomisk sett.

Denne sammenligningen gjøres best på bakgrunn av din økonomi og den effektive renten som banken tilbyr. Den effektive renten er den nominelle renten i tillegg til gebyrer som påbeløper ved for eksempel oppstart og betalingstermin, det er altså denne du faktisk betaler.

Hvor mye lån man kan få avhenger altså av hvor mye du er i stand til å betale tilbake innenfor et gitt tidsrom.

Hvordan låne penger med lav rente?

Trenger du å låne penger, men er usikker på hvordan du skal gå fram? Da kan du få en liten oversikt over hvordan det fungerer her. På et eller annet tidspunkt i livet vil de fleste av oss være nødt til å låne penger. De fleste nordmenn som studerer tar opp studielån, og hvis man skal kjøpe seg en bolig, så vil man som regel være nødt til å låne penger av banken. I dag kan man enkelt og greit søke om å få låne penger via internettet, noe som gjør at søknadsprosessen går mye raskere.

Enten du er ute etter et bolig-, båt- eller forbrukslån, så er det viktig at du setter av litt tid til å finne et lån med lavest rente. Dette lånet finner du enkelt fram til ved å tenke gjennom din økonomiske situasjon og betalingsevner, får så å sammenligne hva de ulike bankene på markedet tilbyr sine kunder. Hvor mye penger ønsker du å låne? Hvor lang tid vil du bruke på å nedbetale gjelden din? Hva skal du bruke pengene til? Er det viktig for deg å låne penger med laveste rente, eller er fleksibilitet ved nedbetaling det viktigste for deg? Disse spørsmålene kan det lønne seg å ha et svar på før man søker om å låne penger.

Slik går du fram for å låne penger med lavest rente for akkurat deg

Når du har funnet ut hvilket lån du ønsker å søke om og hvordan det står til med din betalingsevne, gjelder det å finne det mest gunstige lånet for akkurat deg. Det finnes utrolig mange nettsider som sammenligner lånene som de ulike bankene tilbyr, og som dermed gjør det enklere for deg å få en oversikt over hva som finnes der ute. Alle ønsker å låne penger med lavest rente, men det kan også være andre faktorer som spiller inn når du skal velge bank. Å bruke litt tid før du søker kan være en god idé, men det er også lurt å sende inn søknader til flere banker samtidig og gjøre disse oppmerksomme på at det er flere som konkurrerer om deg som kunde. Da kan du kanskje være heldig å få forhandlet fram en ekstra god avtale for akkurat deg. Husk at hvis du låner penger gjennom et boliglån, vil dette ha lavere rente enn hvis du søker om et forbrukslån ettersom dette er et lån uten sikkerhet.

Hvordan kan jeg beregne lån?

Du er ute etter å låne penger, men vet ikke helt hvor mye du har råd til å låne? Da er du nok ikke alene, og det kan være vanskelig i finne fram i alle begrepene om renter, termingebyrer og nedbetalingstid. Det enkleste du kan gjøre for å beregne lån er å ta i bruk en lånekalkulator på bankens nettside. En lånekalkulator beregner månedlig terminbeløp basert på blant annet beløp, renter og nedbetalingstid. Noen kalkulatorer er mer avanserte enn andre ettersom bankene bruker ulike faktorer når de skal sette rente på lånet. Din alder spiller en rolle hos noen aktører ettersom noen har bedre vilkår for førstegangskjøpere under en viss alder.

Noen lånekalkulatorer tar også gebyrer med i beregningen når de skal beregne lån. Når man inkluderer gebyrene ser man på den effektive renten, som er den nominelle renten pluss alle gebyrer og omkostninger. Når du skal beregne lån, lønner det seg å ta i bruk en spesifikk lånekalkulator for akkurat den type lån du ønsker. Et forbrukslån har for eksempel en mye høyere rente enn et boliglån. Dette er fordi det ikke stilles noen form for sikkerhet for banken, som når den tar pant i boligen, og risikoen vil derfor være høyrere fra banken sin side.

 

Unngå overraskelser ved å beregne lån før du søker!

Noen ganger kan det være svært fristene å låne noen tusenlapper mer enn man egentlig trenger, men dette kan vise seg å få fatale økonomiske konsekvenser på lengre sikt. Akkurat derfor er det genialt at man kan beregne lån med en lånekalkulator før man søker. Men du må også huske på at renten alltid settes individuelt på bakgrunn av din søknad til banken. Her vil de se på din økonomiske situasjon og fremtidige betalingsevner. Hvis du for eksempel allerede er kunde i banken, og kanskje til og med allerede har lånt penger, vil du nok kunne få et svært godt tilbud av banken ettersom de er ute etter å beholde deg som kunde. Likevel lønner det seg å være i kontakt med flere aktører før du søker, for hvis de skjønner at de må konkurrere om deg, kan du få et enda bedre tilbud. Her kommer lånekalkulatoren godt med, hvor du enkelt og greit kan beregne lånet hos hver enkelt bank. Husk å ikke overvurder betalingsevnen din. Det er bedre å ta i for lite enn for mye, så slipper du økonomiske overraskelser i fremtiden.

Ute etter å søke lån? Slik går du fram!

Er du en av de svært mange nordmennene som er ute etter å søke lån? Da kan det være lurt å lese her for å få vite litt om de ulike lånene og hvordan en søknad fungerer. Det første du burde tenke på når du ønsker å søke lån, er hva du skal bruke pengene til. Det er for eksempel ikke lurt å søke om et forbrukslån hvis du skal kjøpe deg en motorsykkel ettersom det finnes et spesifikt lån kalt MC-lån.

Når du låner mest mulig spesifisert får du altså lavest mulig rente på lånet ditt. Med mindre du er ute etter å kjøpe deg bolig, bil, motorsykkel, campingvogn eller båt, så er det nok et forbrukslån det du burde søke om. Et forbrukslån kan brukes til det du måtte ønske, enten det er en ny sofa, en ferietur eller en bunad til konfirmasjonen. Som regel kan man søke om et forbrukslån på mellom 5000 til 300 000 kr, men noen banker tilbyr også høyere beløp. Før du søker burde du se over din egen økonomi og fremtidige betalingsevner.

Søk lån på nettet – enkelt, kjapt og trygt!

I dag kan man søke om lån og få svar på dagen takket være internett. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et elektronisk søknadsskjema på bankens nettside, og eventuelt laste opp dokumenter hvis dette etterspørres. Deretter må du vente på at banken tar kontakt med deg, noe som vanligvis vil skje innen svært kort tid. Hvis søknaden din blir godkjent, vil banken komme med et individuelt tilbud til deg. Dette betyr at de har vurdert søknaden din, samt betalingsevnen din, for å kunne gi deg et mest mulig gunstig lån. Den effektive renten du får på lånet ditt, det vil si den renten du faktisk betaler inkludert gebyrer og omkostninger, vil variere fra bank til bank. Det kan derfor være lurt å søke om lån hos forskjellige banker. På denne måten vil du kunne presse bankene til å gi deg det beste og billigste lånet på markedet for akkurat deg. Hvis man lurer på noe når man fyller ut lånesøknaden, er det en god idé å ta kontakt med banken for å få snakket med en rådgiver. Du kan også ta i bruk en lånekalkulator for å beregne den effektive renten på lånet ditt ut fra beløpet du ønsker å låne og nedbetalingstiden du ser for deg. Søk om lån enkelt på nett i dag!