Hvor mye kan jeg låne?

Når man skal ta opp lån i en bank er det mange som stiller seg spørsmålet: hvor mye kan jeg låne? Dette beror dog på mange ulike faktorer, men først og fremst på hvilket lån du skal ta opp og din egen økonomiske situasjon.

• Finn lav rente • Motta tilbud • Tydelig sammenligning

1. Beløp å låne

Velg beløp mellom 1000-500 000 kr

2. Din alder?

Din alder viser hvilke lån du kan ta

3. Betalingsanmerkninger?

Noen långivere aksepterer dette

Nei

Ja

Noen ganger er det vanskelig å avgjøre hvor mange penger du bør låne. Det kan ofte være fristende å få ut så mye som det er mulig å få. Om denne følelsen har grepet deg, bør du ta noen steg tilbake, og sjekke hva lånet kommer til å koste deg, og hvor mye du kan unnvære for å betale tilbake ved hver termin. Det gjelder spesielt om du ønsker å låne større beløp.

Det første som du kan gjøre for å sikre deg en solid oversikt, er å sette opp et budsjett over din privatøkonomi, for å kartlegge din egen, eller familiens inntekter og pengebruk. Når du har oversikten, vet du også hva som er til overs, eller hva du må gi slipp på for å betale på et fremtidig lån.

Neste steg er å bruke vår lånekalkulator for å regne frem hvilke faste utgifter et lån som du ser etter, kommer til å gi deg. Detter er meget enkelt, og det vil skaffe deg en generell oversikt over situasjonen. Når du har disse to tingene klart for deg, er tiden kommet for å søke.

Din evne til å betjene gjelden

I tillegg stiller bankene også ulike krav overfor kundene sine. Hvis du for eksempel skal ta opp et huslån, er det en tommelfingerregel at man kan låne opptil tre ganger årsinntekten sin, i tillegg til at man må ha en egenkapital på 15 prosent av markedsverdien av boligen.

Ønsker du et forbrukslån vil dette være avhengig av din evne til å betjene lånet, samt kredittvurderingen som banken foretar for å måle betalingsevnen din. Noen banker tilbyr forbrukslån på inntil 400 000 kr, andre på 100 000 kr. Hvor høyt beløp du får innvilget avhenger altså av din evne til å betjene gjelden.

Hva må jeg gjøre før jeg låner?

Ut fra din egen privatøkonomi vil du kunne anslå hvor mye du er i stand til å betale tilbake per termin. På bakgrunn av dette kan du så ta i bruk en lånekalkulator for å beregne hvor mye du kan låne og hvor lang nedbetalingstid som er det mest gunstige for deg.

Før du bestemmer deg for en bank skal også du gjøre en sammenligning av de forskjellige aktørene på markedet. På denne måten finner du en bank som gir deg akkurat det beløpet du faktisk er i stand til å låne økonomisk sett.

Denne sammenligningen gjøres best på bakgrunn av din økonomi og den effektive renten som banken tilbyr. Den effektive renten er den nominelle renten i tillegg til gebyrer som påbeløper ved for eksempel oppstart og betalingstermin, det er altså denne du faktisk betaler.

Hvor mye lån man kan få avhenger altså av hvor mye du er i stand til å betale tilbake innenfor et gitt tidsrom.