Forbrukslån

Trenger du penger til å finansiere ferietur eller kanskje ny TV? Da kan du ta opp et forbrukslån, et lån der du ikke trenger å spesifisere hva du skal bruke pengene til. Det kan tas uten sikkerhet, altså uten å måtte ta pant i noen av eiendelene dine med verdi.

Forbrukslån har rykte på seg for å være dyre lån med høy rente. Det trenger ikke nødvendigvis å være slik. Du kan absolutt finne forbrukslån til lav rente. Når du ønsker å ta opp et lån, er renten prisen du betaler for å låne penger, både på kort og lang sikt. Noe som vil si at et forbrukslån med lav rente er et billigere lån. Derfor er det viktig å sammenligne det aktørene på markedet tilbyr når det gjelder renter. Sammenlign både nominell og effektiv rente, samt nedbetalingstid.

Slik finner du markedets beste forbrukslån

Du som ikke har muligheten til å ta opp et rammelån, men som fortsatt trenger tilgang på penger som du kan bruke fritt, og uten at du må stille med en direkte sikkerhet, gjør lurt i å skaffe deg et gunstig forbrukslån. Der er store forskjeller på forbrukslån. Det finnes aktører som tilbyr billige forbrukslån uten sikkerhet, mens neste tilbyder kan gi deg en langt høyere rente for det samme beløpet.

Forbrukslån på dagen

Samtidig eksisterer det også store forskjeller i behandlingstid og dokumentasjonskrav for forbrukslånet. Det finnes mange tilbydere som kan gi deg forbrukslån på dagen, noen gir deg avslag eller innvilging i løpet av noen få minutter. Hos andre kan det ta en dag eller to å få tilbakemelding. Om du ønsker at alt skal gå så raskt som mulig, bør du ha en Bank-ID-brikke, som gjør det mulig å identifisere deg og som på dette viset tillater at du signerer kontrakter online, uten å måtte skrive ut noe som så må postlegges.

Forbrukslån uten sikkerhet

Selv om mange skriver om forbrukslån uten sikkerhet, er dette som regel ikke noen realistisk mulighet, selv om du ikke må stille opp med noen fast sikkerhet for å få et rent forbrukslån. Du må gjerne gå god for lånet på forskjellige andre vis, gjerne ved å vise til egen inntekt, slik at din personlige fremtidige inntekt fungerer som en slags sikkerhet for lånet.

Hvilken rente du får på forbrukslånet blir – akkurat som på andre lån – avgjort individuelt ut fra din økonomiske situasjon. Det kan derfor være lurt å søke om lån hos flere selskaper for å finne det lånet med lavest rente. Å lage en ryddig søknad som inkluderer all nødvendig dokumentasjon med det samme, kan også bidra til at du både kan få et raskere svar og den beste renten på forbrukslånet.

Hvis du trenger hjelp til å finne det beste forbrukslånet, finnes det også aktører på markedet som sammenligner tilbudene for deg. Et tips er likevel at du ikke bør låne mer penger enn du faktisk trenger. Og sett deg nøye inn i bankenes vilkår før du søker.

Når du tar opp et stort lån i en bank, vil de ta pant. Pant i hus, bil eller andre gjenstander av stor verdi for å sikre seg at de får tilbake pengene sine. En av fordelene med forbrukslånet uten sikkerhet er at det ikke stiller krav til å ta eiendeler i pant. Det gjør det lettere å ta opp lån, selv om du ikke skulle være i en situasjon der du har denne typen verdigjenstander, eller dersom du ønsker at låne penger uten sikkerhet. Hvis du for eksempel trenger penger til å finansiere en ferietur eller kanskje en ny TV, er et forbrukslån uten sikkerhet et godt alternativ. Dette er et lån der du ikke trenger å spesifisere hva du skal bruke pengene til, og som kan tas opp uten sikkerhet.

Billig forbrukslån

Vi har alle hørt om dyre lån, men sannheten er at det er mulig å finne billige forbrukslån. Som med alle andre varer er det verdt å bruke tid på å vurdere forskjellige aktører. Sammenligne deres tilbud for å finne ut hvor du kan få billigst avtale.

Du vill ha et lån der den totale belastningen med renter, både på kort og lang sikt, gir deg en rimelig belastning. Det vil si at du må fram med kalkulatoren, eller du kan kontakte en aktør som kan hjelpe deg i jungelen.

Det å søke om et lån trenger ikke å være en lang og omstendelig prosess. For å få forbrukslån på dagen leverer du inn en elektronisk søknad på bankens nettside og legger ved den dokumentasjonen de ber om. Så sant du er kvalifisert og har dokumentasjonen i orden, kan lånegiveren så gi deg et forbrukslån til lav rente på dagen.

Videre lesing om forbrukslån

 

Søk om forbrukslån med lavest rente

Usikker på hvilket forbrukslån du skal velge? Da er du nok ikke alene. Det er helt vanlig å søke om lån i dag, og kanskje enda mer vanlig å ikke helt klare å manøvrere seg frem i begreper som for eksempel usikret lån eller effektiv rente.

Og hva er egentlig et forbrukslån, tenker du kanskje også? Vel, det er som navnet tilsier et lån tilsiktet forbruk. Det vil si at du som oftest ikke trenger å oppgi til banken hva du skal bruke pengene til. Banken tar heller ingen pant i noen av eiendelene dine. Derfor kalles et forbrukslån også for et usikret lån, til motsetning fra et sikret lån som for eksempel et boliglån, der banken får en sikkerhet i form av pant i selve objektet du låner penger for: boligen. Ettersom et forbrukslån er usikret, vil renten være mye høyere enn på et boliglån. Denne varierer likevel ganske mye fra bank til bank ettersom de opererer med helt forskjellige lånevilkår. Derfor lønner det seg å sammenligne flere aktører for å finne forbrukslånet med lavest rente for akkurat deg og din økonomi.

Sammenlign effektiv rente på forbrukslån!

Heldigvis finnes det mange nettsider som sammenligner de ulike forbrukslånene fra de seriøse aktørene på markedet. Når du sammenligner renten, så er det viktig at du sammenligner den effektive renten. Denne forteller deg nemlig hva du faktisk ender opp med å betale, inkludert den nominelle renten og alle gebyrer som lånet måtte ha, for eksempel etablerings- og termingebyr. Derfor hender det at en bank har en svært lav nominell rente, men likevel den høyeste effektive renten. Så her gjelder det å være på vakt når man vil finne det forbrukslånet med lavest rente. Det er selvfølgelig best å finne det billigste lånet, men samtidig burde du tenke gjennom om det også er andre vilkår som er viktige for deg. For eksempel om forbrukslånet har en fleksibel nedbetalingstid, eller andre fordeler som er viktige for deg og din personlige økonomi. Husk også at en renten som banken formidler offentlig, godt kan endre seg etter at de har behandlet søknaden din. Dette er fordi renten alltid settes individuelt basert på vurderingen av din betalingsevne. Derfor gjelder det å ha kontroll på økonomien og legge vekt på stabil langsiktig inntekt når du skal vurdere hvor stort beløp du er i stand til å betjene. Lån aldri mer penger enn du faktisk trenger, det fører sjelden noe godt med seg.

Hva er forbrukslån?

De fleste har hørt ordet forbrukslån, men hva er det? Det er et lån der du kan bruke pengene til hva du måtte ønske. Du trenger ikke å begrunne behovet ditt, og ingen spør hva du skal bruke pengene til. Som regel stilles det heller ikke krav til sikkerhet i form av at banken tar pant i eiendeler som hus eller bil.

Grunnet denne høyere risikoen fra bankens side vil et slikt lån ha høyere rente enn andre lån. Det er derfor viktig at du ikke låner mer penger enn du faktisk trenger. Et budsjett og en plan for hvor mye penger du trenger, og hva du skal bruke dem til, kan derfor være en god idé.

Ønsker du en etterlengtet ferietur, pusse opp badet eller kjøpe en ny sofa? Da er et forbrukslån det riktige lånet for deg, og du søker enkelt om dette på nett.

Alt du trenger å vite om renter!

Hvis man er ute etter å låne penger, kan det fort virke forvirrende med alle de økonomiske begrepene som bankene opererer med. Det er ikke alltid enkelt for den vanlige mannen i gata å forstå forskjellen på nominell og effektiv rente, eller hva det egentlig betyr å binde fast renten. Heldigvis trenger man ingen master i økonomi for å kunne sette seg litt inn i hva det egentlig handler om.

Sammenlign renter med oss

Renter er jo, svært enkelt forklart, en godtgjørelse som banken tar for å låne deg penger. Det er alltid en viss risiko forbundet med å låne ut penger, og i tillegg til at banken også tar betalingen for tjenesten, er renter også en godtgjørelse for inflasjon, altså vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Så hvis man låner 1000 kr med en rente på 5 prosent over ett år, da skal banken ha 1050 kr tilbake. Enkelt og greit. Men i tillegg til denne renten, som også kalles nominell rente, vil enhver bank ta gebyrer for tjenester tilknyttet lånet, for eksempel etablerings-, termin- og depositumgebyrer. Det er dette som utgjør den effektive renten, altså nominell rente pluss gebyrer. Så hvis du skal sammenligne lån for å finne det billigste, da er det den effektive renten du må se på.

Lave og høye renter – kommer an på lånet!

Det er store forskjeller i renter på et boliglån og på et forbrukslån. Mens banken tar pant i boligen når den låner ut boliglån til kundene sine, samt at den krever minimum 15 prosent i egenkapital, er et forbrukslån fullstendig usikret. Jo høyere risiko fra banken sin side, desto høyere renter. Sammenlignet med et sikret lån, har et forbrukslån svært høye renter, men det finnes selvfølgelig også mindre dyre forbrukslån. Det viktigste er å alltid ta utgangspunkt i din egen økonomi og aldri låne mer penger enn du faktisk trenger. Så fort tilbakebetalingen til banken stagnerer, vil renten løpe. Dette kan bli en svært dyr affære i lengden, og er noe som enkelt kan unngås hvis du har kontroll på økonomien. Noen ganger kan man også velge å binde renten over noen år, også kalt fastrente. Om det lønner seg å ha fast eller flytende rente er avhengig av økonomien din og hvor lang nedbetalingstid du har, men man kan selvfølgelig aldri si at det med hundre prosent sikkerhet vil lønne seg ettersom man ikke kan spå i fremtiden.

Hvor mye kan jag låne?

Hvor mye lån kan jeg få er det mange som tenker når de skal gå i gang med å undersøke mulighetene for å ta opp et lån. Det finnes intet fasitsvar på dette ettersom enhver bank følger sine egne retningslinjer hva gjelder lån. Men det er to faktorer som spiller en rolle når du skal finne ut hvor mye du kan låne. Først og fremst er det viktig at du tar utgangspunkt i din egen økonomi. Hvis du for eksempel søker om 100 000 kr i forbrukslån, men banken vurderer din fremtidige betalingsevne til bare 70 000 kr, så vil dette lånet mest sannsynlig ikke bli innvilget.

Det gjelder altså å prøve å holde tunga rett i munnen når man fyller ut søknaden. Vær rett og slett ærlig med deg selv når du ser over din egen økonomi, og ha fokus på langsiktige stabile inntekter. Den andre faktoren som spiller inn når det vurderes hvor mye du kan låne, er hvilken type lån man søker om. Et boliglån vil selvfølgelig være mye større enn et vanlig forbrukslån. Men ved denne typen lån er man nødt til å stille med minimum 15 prosent egenkapital, noe som også gjelder for mange bil- og båtlån. Bare noen få banker tilbyr hundre prosent finansiering på båtlån for eksempel.

Så, hvor mye er det mulig å låne?

De fleste bankene tilbyr et forbrukslån til sine kunder på mellom 5000 og 300 000 kr, noen også opptil 400 000 kr. Men igjen så gjelder prinsippet om fremtidig betalingsevne. Dette er noe banken vurderer på bakgrunn av dine opplysninger i søknaden. Det foretas også en kredittsjekk av deg. Noen banker er mer villige til å ta en risiko ved usikrede lån enn andre.

For å finne den banken som kan tilby deg det høyeste lånebeløpet, kan det være lurt å gjøre en sammenligning. Det finnes utallige nettsider som gjør dette for deg, så det burde ikke være noe problem å få tak i den informasjonen du er ute etter. Det lønner seg også å være i kontakt med banken før man søker, kanskje har de muligheten til å gi deg et bedre tilbud enn de hadde i utgangspunktet? Å være i kontakt med flere aktører samtidig, kan også presse banken til et bedre tilbud ettersom de opplever konkurranse om å få deg som kunde. Uansett hvilket lån man er ute etter, er det viktig at man ikke låner mer penger enn man faktisk trenger.