Hvorfor har mange lån 20-års grense?

Her får du vite årsaken til at mange banker ikke tilbyr forbrukslån til personer under 20 år,

lavrente

Mange lån, så vel som kredittkort kommer med medfølgende aldersgrenser. For de fleste forbrukslån eksisterer det for eksempel en 20-års grense. Dette kan ved første øyekast virke merkelig, spesielt siden myndighetsalderen i Norge er 18 år.

Men det er fullstendig lovlig å diskriminere på alder i Norge. Utesteder kan sette 25 års grense på sine lokaler for å kunne luke ut folk som lager for mye skrik og skrål, og vinmonopolet kommer ikke til å selge deg brennevin før du er 20 år gammel.

For bankene har aldersgrensen en praktisk hensikt. Folk som er yngre enn 20 år har som regel en meget begrenset inntekt, som gjør det vanskelig for dem å betale. Dertil er de ofte litt rotete og uvante med å styre livet sitt på egen hånd, og uvante med hvordan mange ting i voksenverdenen fungerer.

Mange banker anser derfor at de ikke er ansvarlige nok til å innse konsekvensene av å ta opp et lån, med en tilbakebetalingstid som kan strekke seg mange år frem i tiden.

Når det kommer til studenter, vernepliktige og de som akkurat er ferdige på videregående skole, stemmer det nok som regel at de tjener for lite til å ta opp et lån av større dimensjon, selv om det er mulig å gå i banken for å få dekning til for eksempel depositum til å leie en leilighet.

Håndverkere og arbeidsfolk kan på den andre siden være i fast jobb før de fyller 20. Om du som er i fast job kan dokumentere dette, så finnes det fortsatt muligheter til å få lån før du er 20 år gammel. Ta kontakt med banken og hør etter.

Du kan også undersøke på nett på våre nettsider om det er banker som kan være mer lempelige på alder, men summene du får låne vil nok være vesentlig lavere enn en person som har en lengre kreditt-historikk.