ATV-lån – Lån for kjøp av firehjuling

lan lag ranta

Firehjulinger, eller ATV’er er blitt veldig populære kjøretøy i Norge i løpet av de siste årene. De egner seg også fremragende for deg som liker å ha motorsykkelfølelsen, uten å ha skli sidelengs på is og gjørme-følelsen.
Lån for ATV organiseres vanligvis på samme vis som lån til motorsykkel, og de likner veldig mye på billån eller båtlån, for deg som allerede kjenner til fremgangsmåten fra tidligere bilkjøp, eller liknende.

Hva må du ta hensyn til ved ATV-lån?

Ved ATV-lån er det flere ting som du må ta hensyn til. Om du ikke er helt sikker på hvilken ATV du ønsker deg, eller hvilken firehjuling som du faktisk har råd til, kan et fornuftig første steg være at du ser gjennom oversikten over banker i dette segmentet. Deretter tar du enkelt og greit kontakt med banken med hensyn til denne forespørselen. Grunnen til at vi sier at du bør ta kontakt med bankene, er at betingelsene for lån, angis på generelt grunnlag, men at hvilke betingelser som du faktisk får på ditt ATV-lån, avgjøres i samspill mellom deg og banken.
Samtidig er det også lurt å ta kontakt med flere banker med det samme. Grunnen til dette er selvfølgelig at du kun på dette viset kan være sikker på at du har skaffet deg et lån med de beste betingelsene.

Mesteparten av kontakt med banken skjer i dag online, og det meste av behandling skjer raskt og effektivt. Kommunikasjonen finner sted over e-post, og det samme gjelder for dokumenteringen av ATV-kjøpet, så vel som innsending av kopier, som vognkort og kjøpsbevis. Når handelen først er blitt gjennomført, og kjøretøyet er registrert, finner du ofte at overføring av penger og betaling skjer i løpet av få minutter. Raskt og effektivt, uten mye styr.

Fordeler med lånebevis ved kjøp av firehjuling

En lånegaranti eller et lånebevis, er et generelt dokument som kan utstedes fra banker, til den som ønsker å kjøpe noe, også en ATV. Dokumentet kan vises frem til selgere, men det er hovedsakelig en avtalefesting av betingelsene for et eventuelt lån hos banken som har utstedt dokumentet. På dokumentet fremgår det at du har muligheten til å få et lån for ATV-kjøp, og under hvilke betingelser som gjelder for et slikt lån.

Egenkapital gjør lånet billigere

Når du kjøper motorkjøretøy er det en tommelfingerregel at lånet blir billigere om du har med en viss egenkapital, for å dekke deler av kjøpet. For å få de beste lånebetingelsene for kjøp av en firehjuling burde du med andre ord ha spart opp rundt en tredjedel av beløpet. Mange banker krever opp mot 30 % egenkapitalandel, eller mer, for kjøp av kjøretøy. Som regel er de rentene som det reklameres med, renter som baserer seg på at du bringer med mer en 35 % egenkapital. Om du ikke har såpass med egenkapital, kan renta bli høyere, og kjøpet blir dyrere.

Finn de beste ATV-lån med vår kalkulator

Med vår kalkulator for ATV-lån kan du finne frem en oversikt over hvilke forskjellige banker som tilbyr gode lån med lav rente for den som er ute etter en firehjuling. Oversikten viser deg gjerne gjennomsnittsbetingelsene for den summen du kan tenke deg å låne, eller det blir oppgitt hva den gunstigste renten som blir tilbudt for formålet er. Dette er en god måte for å skaffe seg en generell oversikt over markedet på, men det finnes ingen garantier, for at de betingelsene som blir oppgitt i ATV-kalkulatoren, faktisk er de betingelsen som banken vil tilby deg. Om du vil vite nøyaktig hvor mye penger du kan låne for det neste ATV-kjøpet, må du snakke med banken, slik at du kan få utstedt en lånegaranti.

Hvilke renter kan du regne med på et ATV-kjøp

Kjøp av motorkjøretøy er som regel dyrere enn huskjøp og liknende fast eiendom. Derfor må du også regne med å betale mer for lånet. Men det finnes mange banker som spekulerer i at de fleste vet at det er litt dyrere, men at få vet, hvor mye dyrere. Dette resulterer i at det også på lån til ATV er et stort spenn mellom det jevne gjennomsnittet av lån, sammenliknet med de billigste lånene for dette formålet. En effektiv rente på litt over 5 % er vanlig, men noen banker tar seg gjerne 8 % om du ikke passer på. Om du ikke har med egenkapital for kjøpet av firehjulingen vil du også oppleve å måtte betale mer. Et gunstig lån for fullfinansiering av ATV-lånet, vil ligge på rundt 7,5 %.