Lån for campingvogn og bobil

lan lag ranta

Bobil eller campingvogn er for mange selve definisjonen på frihet i fritiden, og på det å klare seg selv, fritt og uavhengig. Den som ønsker å oppleve Norge på sitt vakreste, der hvor det også er mest øde, men som ønsker et visst nivå av komfort, gjør lurt i å investere i en campingvogn eller en bobil. Selv om den grunnleggende investeringen som regel er ganske høy, åpner denne formen for fritidsaktivitet for mange spennende reiser, på kryss og tvers, i Norge og Europa.
Lån for campingvogn, eller caravan-lån, så vel som lån for bobil, organiseres på nesten samme viset hos de fleste banker. Hos mange banker er det hele organisert sammen med kjøp av båt eller MC, og de samme betingelsene gjelder for deg forskjellige fritidsdoningene.

Hva må du ta hensyn til ved caravanlån?

Et viktig element for deg som ønsker å låne penger for å kjøpe en caravan, en bobil eller en campingvogn, er at lånet blir langt billigere om du har spart opp litt egenkapital. Den magiske grensa ligger på 35 %. Om du klarer å stille med 35 % er du som regel sikret den laveste renta som banken tilbyr. Et godt tips for å komme over 35 % grensa, om du ikke har kontanter på lager, kan være å undersøke, om du kan dekke dette beløpet med et rammelån på toppen av et delvis betalt boliglån. Har du muligheten til å dekke deler av kjøpesummen, eller hele kjøpesummen, på dette viset, vil det være en bedre løsning enn ett fullstendig caravan-lån.

Bruk lånekalkulatoren for caravan-kjøp for å få oversikt over tilbudet av lån fra forskjellige banker

Om du allerede har sett deg ut en caravan som du har lyst på, så er saken enkel. Da bruker du vår lånekalkulator for å orientere deg om hvilke tilbud de forskjellige bankene reklamerer med. Den effektive renten som oppgis, kan være et gjennomsnitt av det banken vanligvis tilbyr for beløp av denne størrelsen, eller det kan være den laveste renten som det er mulig å få. Lånekalkulatoren er på det viset et godt verktøy for å få oversikten over markedet, men den gir deg ingen garantier for hvilket lån du faktisk kommer til å få. For å vite med sikkerhet hvilke betingelser akkurat du kommer til å få, må du faktisk ta kontakt med banken.

Kontakt med banken og det formelle

Når du i dag tar kontakt med banken, er det sjeldent at du må gjøre dette rent fysisk, om du ikke ønsker det selv. De fleste store banker ordner ting online, også når det kommer til større beløp. Når du ser etter et billig lån er det fordelaktig å spørre hos flere banker, noe du gjør enkelt, ved å sende dem en pakke med generelle informasjon om deg selv og din private økonomi.
Du skanner altså inn ligningsattesten og lønnsslippene. Om du har andre lån eller gjeld, må du også oppgi dette. Deretter vil du raskt få svar på forespørselen. Det kan ta fem minutter, men som regel pleier man å si at det kan ta en dag eller to å få svar.

Du får tilsendt et lånebevis

Deretter får du et lånebevis. Et lånebevis har flere funksjoner. For det første formaliserer det tilbudet til banken, og forholdet mellom banken og deg. Samtidig fungerer det som en garanti for at du kan dekke et eventuelt kjøp, slik at en videre formalisering av kjøpet av caravanen kan finne sted. Selgeren vil nemlig vanligvis se et lånebevis, om du ikke kan betale på noe annet vis enn gjennom å låne pengene.
Lånebeviset gir deg en nøyaktig oversikt over hvilket maksimalbeløp som du kan låne for å kjøpe campingvogna eller bobilen, slik at du vet hvilket forhandlingsgrunnlag du har. Du trenger ikke å vite nøyaktig hvilken modell av bobil eller campingvogns som du er ute etter, men du må vite omtrent i hvilken prisklasse du får operere. Med andre ord har du relativt stor frihet med hensyn til hvilken caravan du til slutt velger å kjøpe.

Hvilke rentebetingelser kan du regne med ved caravan-kjøp?

Når du kjøper en bobil eller en campingvogn kan du regne med de samme betingelsene på effektive renter, som når du kjøper båt eller motorsykkel. Ikke alle banker oppgir caravaner, bobiler eller campingvogner som en egen lånekategori, men om de ikke nevner dem som en kategori direkte, kan dukikke på betingelser for kjøp av fritidsbåt eller MC.
Som ellers på det norske lånemarkedet eksisterer det et stort spenn på hvilke rentebetingelser som tilbys, også om de resterende rammebetingelsene er de samme hos de fleste banker. Som nevnt over får du kun den laveste renten om du stiller med en egenkapital på 35 % av kjøpesummen, eller mer.

Om du innretter deg etter dette, så er den laveste effektive renta for kjøp av bobiler og campingvogner på litt over 5 %, men det tilbys også dyrere lån, med et mellomsjikt på rundt 7,5 % effektiv rente. Det er en ganske stor forskjell når du tenker på størrelsen på en eventuell kjøpesum for en campingvogn.

Du trenger ikke nødvendigvis å stille med egenkapital. Det er fullt mulig å få fullfinansiert kjøpet av campingvogn og bobil. Men da blir den effektive renta på lånet høyere. Under slike omstendigheter kan du regne med effektive renteutgifter på litt over 7 % hos de billigste bankene.