Hvordan regne ut renter på lån? Her får du svaret

Renter beregnes vanligvis en gang i året, og deretter blir renten fordelt over månedlige avdrag som ganges med det utestående beløpet. Formelen er beløp x prosenttall delt på hundre. For å sjekke hvor mye rente du skal betale hver måned, er den enkleste metoden å multiplisere lånebeløpet med den månedlige effektive renten.

Vi skal gi deg noen eksempler på hvordan du skal regne ut rente på forbrukslån for å illustrere hvor enkelt det er å beregne.

Nedenfor vi skal ta opp et lån på 100 000 kroner og den årlige effektive renten er på 15 %, da blir regnestykket slik:
100 000 kr x 15 / 100 = 15 000 i rentekostnader per år.

Deretter beregner vi hvor mye som skal betales per måned av 15 000 kroner.

15 000 / 12 = 1 250 i rentekostnader per måned.

Hvordan beregne avdragene på lånet ditt per måned?

For å beregne korrekt beløp, må vi også vite hvor lang betalingstid vi har på lånet. Er nedbetalingstiden på 5 år må vi først fordele lånebeløpet over antall måneder. her er et eksempel på dette:

100 000 / 60 = 1 666,66 i månedlige avdrag på lånet

Deretter beregner vi hvor mye som skal betales på lånet. vi bruker samme rente som å låneeksemplet ovenfor:

100 000 x 0,15 % / 12 = 1 250 kroner i renter per måned.

Totalt skal vi betale 1666,66 + 1250 = 2 916 kroner per måned.

Men som regel når du får et tilbud om et forbrukslån, er det opplyst hvor mye du skal betale med en gang, slik at det ikke er behov for å regne ut selv hvor mye du skal betale per måned.

I tillegg er det mye enklere fordel å benytte deg av lånemeglere som Axo Finans som gir deg muligheten til å sammenligne tilbud fra flere banker samtidig. Da er disse detaljene på plass med en gang:

Hva skal du sjekke når du skal sammenligne lånetilbud?

  1. Nedbetalingstid: Kortere eller lengre nedbetalingstid vil påvirke hvor mye som skal betales per måned. Selv om du har beregnet en låneavtale med 5 års nedbetalingstid, kan hende seg at enkelte banker ikke vil gi deg så lang nedbetalingstid.
  2. Effektiv rente: Den effektive renten du får inkluderer alle gebyrer du skal betale i tillegg til den nominelle renten. Derfor bør du først og fremst se på hvor høy den effektive renten er på de forskjellige lånetilbudene du får inn.
  3. Månedlige avdrag: Det månedlige avdraget er et kombinasjon av lånebeløpet, nedbetalingstid og den effektive renten. Det kan virke fristende å velge et lån med lang nedbetalingstid å få lavere månedlige avdrag, men problemer er at du betale mer rente over tid.

Hva er det som bestemmer hvilken rente du får på forbrukslån?

Det er din kredittscore som avgjør hvor høy rente du får på forbrukslån. Din kredittscore beregnes på mange forskjellige kriterier, for eksempel:

Har du høy inntekt og lav gjeld fra før, får du bedre rente enn en person som har lavere inntekt og mye gjeld fra før. Årsaken er at en kredittscore vil beregne hvor stor sannsynlighet det er at du misligholder lånet.

Er det bedre med fastrentelån eller flytende rente?

Dette kommer an på den økonomiske situasjonen. Er styringsrenten på vei opp i Norge, kan det være lurt å velge et lån med fast rente over tid. Årsaken er at lånerenten kan stige mye over flere år, og en fast renten vil gi deg en mer forutsigbar økonomi over tid. Selv om du betaler høy rente i begynnelsen, kan styringsrenten forbigå renten du har i dag i løpet av 5 år.

Er renten i Norge på vei ned, er det ikke gunstig å velge et lån med fast rente. Da kan du tape mye i ekstra renteutgifter over tid.

Derfor er det lurt å gjøre deg oppmerksom på hvordan rente markedet i Norge er for tiden, og om det er signaler for at styringsrenten skal opp eller ned i nærmeste fremtid.

Er det lurt å bruke en lånekalkulator på forbrukslån?

Du kan gjerne bruke en lånekalkulator for å beregne cirka hvor mye rente du skal betale per måned. Men problemet med lånekalkulatorer er at de beregner kun gjennomsnittlig rente. Når du søker om et lån kan renten både være høyere eller lavere.

Da kan det være like greit å sende inn en søknad med en gang til flere banker, slik at du vet nøyaktig hvilken rente du får. Som regel tar det ikke lengre tid enn 15 minutter å sende en søknad og få tilbud fra inntil 24 forskjellige banker.

På boliglån eller billån er det litt annerledes. Her vil du få opp nøyaktig rente som banken kan tilby på slike lån. Forskjellen på disse lånetypene og forbrukslån, er at et forbrukslån setter renten ut fra din kredittscore, alder, faste utgifter og mye mer. Derfor er det et mer komplekst låneinstrument.

Ofte stilte spørsmål om å beregne rente på lån

Skal jeg se på den nominelle eller effektive renten?

Nominell rente tar ikke hensyn til alle gebyrer som kommer i tillegg til lånet. Derfor kan enkelte banker se ut som at de er billigere fordi de har lavere nominell rente. Den effektive renten derimot, inkluderer også gebyrene i lånet, og da kan andre banker være rimeligere.

Hvor mye skattefradrag kan jeg beregne på renteutgifter?

Du kan beregne å få igjen 22 % i skattefradrag i Norge per 2024, men skattebildet blir noe mer komplisert dersom du i tillegg har formue som egen eiendom eller skylder inntektsskatt. For å vite nøyaktig hvor mye du får igjen må du sjekke skattemeldingen din.

Hva er den raskeste metoden for å beregne rente på forbrukslån?

Den enkleste måten for å vite nøyaktig hva du skal betale, er ¨sende inn en uforpliktende søknad til for eksempel Zmarta som samarbeider med flere banker. Da vil du få opp nøyaktig rente som forbruksbanker kan tilby deg uten å måtte beregne dette selv.