Skal du velge kredittkort eller forbrukslån? Sjekk fordelene og ulempene her

Hvis du tenger penger og vurderer enten kredittkort eller forbrukslån, er det fordeler og ulemper med begge disse lånemulighetene. Vi skal gå gjennom i hvilke situasjoner det er mest lønnsomt å ha kredittkort, og når du bør heller bruke et forbrukslån.

Velg kredittkort for kortsiktige lån

Et kredittkort kan komme med mange fordeler. For eksempel 45 til 50 dagers rentefri nedbetaling. Enkelte kort gir også en betalingsutsettelse på opptil 12 måneder dersom du betaler et lite gebyr for dette – ikke renter.

Enkelte kredittkort gir også en god del fordeler, som for eksempel gratis forsikringer og cashback når du handler. Det gjelder å velge det riktige kortet for ditt forbruk, slik at du heller sparer penger fremfor å tape penger på renter og gebyrer.

Forestill deg at kjøleskapet, TV eller andre enheter i hjemmet streiker, og du har kanskje ikke penger til å betale dette før feriepengene kommer. Da kan det være lurt å velge et kredittkort som gir deg rentefri betalingsutsettelse over flere måneder, og deretter betale alt utestående når du har penger på bok.

Her er noen vanlige årsaker til at du bør benytte deg av et kredittkort fremfor et forbrukslån:

Forbrukslån er bedre på langsiktige lån

Har du behov for å låne et større beløp og har ingen mulighet til å låne mer penger på boligen, kan forbrukslån være det eneste alternativet for mange. Årsaken til at et lån uten sikkerhet er bedre å bruke enn kredittkort i denne sammenhengen, er at forbrukslån har som regel lavere rente. I tillegg er det vanskelig å låne 200 000 kroner eller mer på kredittkort, ettersom kredittrammen er ofte lavere enn dette.

Et kredittkort i dag har over 20 % rente, mens et forbrukslån kan du få fra 8,7 % effektiv rente avhengig av din kredittscore. trenger du flere år på å tilbakebetale lånet, kan du altså spare halvparten av rentekostnadene i forhold til kredittkort.

Her er noen vanlige eksempler til at mange velger forbrukslån:

I konklusjon er det altså kortsiktige smålån der kredittkort er det mest lønnsomme alternativet. Men skal du ta opp et lån som du er nødt til å betale på i flere år, er det mer lønnsom med forbrukslån dersom du kan få en lav rente på lånet ved å sammenligne tilbud fra forskjellige banker.